Mozilla firefox II

Ik had het er al eens over natuurlijk. Maar toen ik deze avond voor één van de eerste keren bewust de zoekbalk rechtsboven gebruikte kreeg ik zowaar suggesties van Google. Ik was op zoek naar iets van Placebo om op mijn muziekblog te plaatsen. Van zodra ik ook maar een paar letters intikte (pla) kreeg ik veel mogelijkheden om uit te kiezen, mogelijkheden zoals daar zijn playstation3, play.com, planned parenthood, enzovoorts enzoverder. Waar haalt die zoekbalk het nu ineens om mij suggesties te geven voor mijn toekomstige zoekopdracht? Is dit het hedendaagse intelligente web of moet ik daar niet veel achter zoeken? Toch wel raar dat dat zoekbalkje mij ineens een paar suggesties geeft.Of zou ik dat beter zien als de intellisense van de zoekrobots (in casu Google)?

4 thoughts on “Mozilla firefox II”

 1. Dit is eerder een vorm van intellisense 😉 ofwel het matchen van de (gedeeltelijke) zoekterm die je al hebt ingegeven met de populairste/talrijkst gebruikte zoektermen, en dit vervolgens weergeven/opgehaald met xmlHttpRequest (het is trouwens Google die deze door microsoft geïntroduceerde feature van javascript het eerst heeft ‘heruitgevonden’ in hun webapplicaties waardoor de Ajax-hype begon).

  Maar de mogelijkheden om deze intellisense intelligenter/persoonlijker te maken zijn er ook hoor 🙂

  Like

 2. Het is toch makkelijk hé om op een wandelende internet encyclopedie te kunnen rekenen 🙂
  En die zoekopdrachten persoonlijker maken dat leidt dan terug naar het intelligenter maken van het web enz.. Dus hiermee is deze cirkel ook rond. Door het onszelf steeds makkelijker te maken komen de marketingmensen steeds meer te weten over ons. Maar waarom wordt nu die intelissense aangeboden? Om geen typfouten niet meer te maken, of om sneller te zoeken (niet zoveel meer te moeten tikken) of moet ik het terug zien zoals in bvb de delhaize waar ze om de haverklap de rayons anders indelen. Zo leert men ook de andere produkten eens kennen. (Je ziet dat ik nog marketing gestudeerd heb hé, maar dan al vrij lang geleden 😉 :s)

  Like

 3. Tjah 😛 lekker bescheiden enzo

  Die intellisense wordt gebruikt om sneller te zoeken (minder trial en error), minder typfouten te maken én je trefwoord ‘on the fly’ naar een specifiekere zoekterm te kunnen veranderen (in het kader van gebruiksvriendelijkheid).

  En hoe zit het overigens met je user testing ;-)?

  Like

 4. Nog geen user testing gekregen, maar ik geloof dat ik die wel eens zou krijgen. Ik hou je (jullie) zeker op de hoogte op het moment dat het zover is.
  Betreffende trial en errorbij het zoeken, mijn idee is dat er hierdoor ook weer andere poortjes open gaan.
  Door het maken van een tikfout komt men soms totaal ergens anders terecht of wat in oorsprong de bedoeling was. Tussen haakjes : (UTube Youtube (al is dat meer fonetisch gerelateerd). Toen ik dat bericht vernam van utube ben ik naar verschillende mogelijkheden op zoek geweest om ook een joetube.com of yoetube.com of…. op te starten, maar alles wat een beetje in de omtrent ligt, bleek reeds ingenomen te zijn. )

  Like

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: