Epilepsie

Even schrikken was dat, vorige vrijdag. Ik diende een computerondereel af te leveren in een winkel. Ik stapte de winkel binnen maar kon daar niemand vinden. Even later ging de deur open en zag ik de persoon die de winkel openhoudt naar binnenkomen. “Hey, zei ik, een gezond 2008. Alles goed met jou?” “Niet echt”, zei de winkelbediende en ik zag dat hij medicamenten in zijn handen had. Hij ging achter de toonbank staan en vroeg wat hij voor mij kon betekenen. Ik gaf hem het onderdeel af en op dat moment zag ik hem wegdraaien. Een flinke bots met zijn hoofd op de grond later, begon die te ‘shaken’ en te spuwen. Ik stond even als aan de grond genageld en riep ‘wat doe jij nu?”, ik had nog nooit iemand met een epilepsie aanval.
Naast de winkel bevindt zich een apotheek. Al gauw liep ik naar daar en vroeg aan de apothekeres of ze eens wou komen kijken. Zij wist onmiddellijk hoe ze dat diende aan te pakken. Een klein kwartiertje later was de winkelbediende terug bij zijn positieven hoewel hij zich nogal suf voelde. Hij wist ook niets meer van het voorval en had er op dat moment geen idee van dat hij zich in de winkel waar hij werkte bevondt.
Ik verwittigde de uitbater van de zaak en die zou een tiental minuutjes later arriveren.
En zo was ik een twintig minuten te laat om de kinderen af te halen, maar ik kon die persoon echt niet alleen achter laten. Ook al beweerde hij dat alles oké was.
Dat deed me dus echt wel schrikken en nu vraag ik mij af of het opnieuw meemaken van een EHBO-cursus geen optie zou zijn. Neen ik moet het mij niet afvragen, we moeten dat gewoon terug doen. Want had ik daar bijvoorbeeld niet geweest in de winkel, wat kon er dan gebeurd zijn?

[tags]epilepsie, schrikken, ehbo[tags]

Advertisement

6 thoughts on “Epilepsie”

 1. Tja, ik zou ook een beetje in paniek geschoten zijn, zeg.

  Een EHBO-cursus heb ik nooit gevolgd, en af en toe vraag ik me wel eens af wat ik zou beginnen als ik in zo’n situatie als de jouwe zou verzeild geraken.

  Je hebt gelijk, die EHBO-cursus gewoon doen. Je hebt mij alvast overtuigd!

  Like

 2. Epilepsie is idd niet om mee te lachen. Onze poes Wuzy heeft eens op Kerstdag 2006 een epilepsie-cluster gehad van 7 aanvallen. Toen zijn we nog op de spoed van de dierenkliniek beland.

  Soms ontspannen hun spieren ook en plassen alles onder.

  Al goed dat jij daar was!

  Like

 3. Ik volgde naaste een cursus EHBO ook in mijn opleiding opvoeder lessen over epi-aanval. Mijn eerste stage dag was al raak. Eerste keer is altijd schrikken zelfs al ben je voorbereid.

  Like

 4. Een EHBO-cursus is bijzonder waardevol. Maar of je er ook iets mee bent bij een epilepsie-aanval, durf ik te betwijfelen. Lessen over een epi-aanval, zoals Luis hierboven schreef, lijken me dan veeleer op hun plaats.

  Like

 5. Ik zou ook echt super geschrokken zijn. Het is maar goed dat er een apotheek naast zat waardoor je daar kon vragen wat je moest doen. Een EHBO-cursus zou voor iedereen goed zijn. Zelf heb ik deze cursus vorige week nog gedaan voor mijn werk. Het is echt super handig om zoiets te doen, ookal hoef je het nooit te gebruiken.

  Like

 6. Lijkt me geen pretje om epileptische aanvallen te hebben/krijgen. Sowieso wil ik nog een keer een EHBO cursus gaan volgen. Lijkt me altijd handig dat ik weet wat ik moet doen als iemand op apegapen ligt.

  Like

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: