Cd-single

Ik geef toe, ik denk dat ik nog maar een 5-tal keer een cd-single gekocht heb. Ervoor, lang geleden, toen de cd-single nog een 45 toeren plaatje was kocht ik die dingen wel veel meer.
Maar een cd-single, presque jamais. Ik kocht en koop natuurlijk wel full cd’s.

En nu lees ik net op de webpagina van Studio Brussel dat men er voor vreest dat de cd-single niet lang meer zal overleven.

Het duurt niet lang meer voordat de cd-single uit de platenzaak verdwijnt. Dat is alvast de verwachting van verschillende grote platenmaatschappijen. De voornaamste reden is de populariteit van de digitale verkoop.

Voorlopig komen de berichten enkel uit Nederland. “De verkoopaantallen in de singlemarkt zijn zo laag, dat je het makkelijk digitaal afkunt”, zegt directeur Rick van Schooten van Sony/BMG Nederland. Zijn collega Bart Cools van EMI is dat met hem eens. “Na 2008 is er geen cd-single meer.”

Ter illustratie, het afgelopen jaar werden in Nederland nog geen miljoen cd-singles verkocht. Tien jaar geleden waren dat er nog acht miljoen. Vanaf 2009 zullen downloads en het aantal keer dat een lied gedraaid wordt op de radio de hitlijst bepalen.

Hebben jullie veel zo een cd-singeltjes?

[tags]cd single, cd, muziek, verkoop, stubru[/tags]

Advertisement

11 thoughts on “Cd-single”

 1. Zelf heb ik nog nooit een singeltje gekocht. De singeltjes die ik bezit zaten ergens bij (Humo of zo). Als ik cd’s koop dan koop ik meteen full cd’s. Ik zal er dus niet van wakker liggen moesten die dingen uit de handel verdwijnen.

  Like

 2. Vroeger zelfs maar zelden, nu zo goed als niet meer. Heb ze nu nog allemaal samen in een doos met oude cd’s en dvd’s zitten. En albums alleen nog als deze echt een meerwaarde bieden bovenop de digitale variant ervan.

  Like

 3. Uit mijn dj-periode resten me belachelijk veel singletjes van vinyl. Ik heb echter geen enkele gekochte cd-single in mijn bezit (wel een paar die ik als cadeautje bij diverse aankopen mocht ontvangen).

  Like

 4. Vroeger kocht ik wel eens cd-singletjes, in de periode vóór ik de vinyl ontdekte. Vanaf dan alleen nog albums op cd. Toch liever met vinyl bezig hoor.

  Like

 5. toen ik studentenDJ was, waren CD singles de beste oplossing. In de café en fuifjes waar ik draaide was er telkens zo een Denon 2xCD speler. Behalve verzamelaars waren het dus cd singels. ‘k heb er een stuk of 150 overgehouden. Na een DJ pauze werden het vinyls.

  Like

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: