Toetertest

Dochter Elle zit in het 3de kleuterklasje en om te kijken of de kinderen rijp genoeg zijn om de overstap naar het 1ste studiejaar over te gaan krijgen ze testen. Die testen worden de toetertesten genoemd.

De juf van Elle had me gevraagd om eens tot bij haar te gaan om dochter haar testen te bespreken.

Toen ik zag waar die kleuters al mee bezig zijn keek ik toch even op.
Elle’s testen waren goed, zeer goed zelfs op audiovisueel gebied (herkenning, luisteren en dan optekenen), maar haar testen zijn een stuk minder als het op de eigenlijke logica aankomt. Ze heeft het nu nog moeilijk met begrippen als ‘meer, minder, de meeste, de minste,…’ .
Dit zou te wijten zijn aan de rijpheid. Elle verjaart behoorlijk laat op het jaar wat er voor zorgt dat ze één van de jongsten in de klas is.

Op basis van die testen blijkt ze dus nog niet klaar te zijn voor de overgang. Maar er volgen nog testen, in Mei, en volgens de juf was ze sinds de afname van de eerste testen al veel vooruit gegaan.

Als ouder heb je natuurlijk zelf het beslissingsrecht om te zeggen dat de kleuter dan toch naar het 1ste leerjaar mag. Dat kunnen ze niet weigeren. In de hogere school kunnen ze dat wel weigeren (wie herinnert er zich niet een A – B of C attest).
Maar ze stellen wel voor, dat indien een kind niet klaar blijkt te zijn, om ze dan toch nog een jaartje in de kleutertjes te laten doen.

6 thoughts on “Toetertest”

 1. Wij hebben voor onzen oudsten vorig jaar al beslist om hem het 2e kleuterklasje te laten overdoen. In onze ervaring doe je er goed aan te luisteren naar het advies van de juf. Die weten dat het beste.

  Waar die gastjes mee bezig zijn trouwens… Het is inderdaad niet te doen hoe pushed dat dat is tegenwoordig. Die krijgen in het derde jaartje weekopdrachten, en moeten zelf plannen wanneer ze dat afmaken in de loop van de week. Time management zeg maar.

  Ik slaag daar zelf nog steeds niet in.

  Serge van Ginderachters last blog post.. Starlas

  Like

 2. ‘t Leven van kleuters is niet eenvoudig. Vraag me af hoe dat bij ons vroeger was… Kan me niet voorstellen dat dat op de manier was zoals nu, maar kan ook altijd aan mijn geheugen liggen natuurlijk…

  Veel succes en uw keuze is altijd de beste!

  GreatGs last blog post.. Zoek de schildpad!

  Like

 3. Mocht het zijn dat ze niet voldoende vordert, laat je haar toch nog even in het kleuterklasje hé? Anders krijgt ze binnen een paar jaar haast zeker ‘een klopke’.

  AnamCaras last blog post.. Lentedans

  Like

 4. We staan met ons Mila ook voor die keuze, ze is geboren op 31 december. Het is nog maar haar eerste jaar dus we hebben nog tijd.

  In ieder geval, beter een nog een jaar in de kleuterklas dan een paar jaar later, denk ik dan.

  Koen Van der Auweras last blog post.. Kindjes

  Like

 5. Zelfs wanneer je zelf leerkracht bent, vind ik het heel eng om je eigen kind aan zo’n toetertest te zien deelnemen. Zoonlief kreeg als advies mee dat hij aan zijn ‘werkhouding’ zou moeten werken. (M.a.w. hij kan het wel, maar wil niet altijd)

  Later op het jaar geboren worden heeft idd zijn effect op deze testen. Dat betert wel in de loop van de schoolloopbaan … dus hopelijk komt voor Elle alles in orde.

  Like

 6. Beste Mevrouw,

  laat uw kind toch niet nog een kleuterklasje doen, dit heeft geen enkele zin. Ik heb een zoon die een speel en leerklasje gedaan heeft, dat heeft veel meer zin dan een kleuterklas. Daar geven ze ten minste een goede voorbereiding op het eerste leerjaar. Neem het van me aan, het zal haar veel meer goed doen.

  Groetjes,

  Like

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: