Schakelklas

Na de laatste testen, de kontrabas testen, van dochter in het 3de kleuterklasje blijkt dat ze nog niet volledig rijp is voor het eerste leerjaar.
Nochtans heeft ze sinds de toetertesten een enorme sprong voorwaarts gemaakt, maar volgens de juf is het net niet voldoende om niet gefrustreerd te geraken in het eerste leerjaar.

In onze scholengemeenschap bestaat er sinds een 3-tal jaar een schakelklas. Het is een soort van brugklas tussen 3de kleuterklas en het 1ste studiejaar.
Daarin is er nog plaats om te spelen maar worden de kinderen, in een kleine groep, voorbereid op wat komen zal.
Dit lijkt me een goed alternatief om de 3de kleuterklas niet te moeten overdoen, want dat lijkt voor de juf dan ook een verloren jaar.

Maar toch zou ik ze wel graag naar het 1ste studiejaar kunnen laten gaan. Kijken of er karakter in zit om de huidige achterstand in te halen.

8 thoughts on “Schakelklas”

 1. Bij ons is het net omgekeerd, ze willen hem persé laten gaan, terwijl ik denk dat hij er absoluut nog niet aan toe is. Uiteindelijk beslis je als ouder zelf heb ik vernomen. Al is het niet makkelijk om tegen de school in te gaan. Naar het eerste gaan zonder dat de juf er achter staat, het is maar de vraag of ze dan genoeg ondersteuning willen geven waar het moeilijk loopt. Het is een moeilijke keuze. Veel succes ermee. Groetjes Lola

  Like

 2. Op zich vind ik die Schakelklas een fantastisch initiatief. Beetje bij beetje kunnen ze zo voorbereid worden op het eerste leerjaar. Dat gebeurt blijkbaar in een kleinere groep waardoor er meer aandacht kan besteedt worden aan eventuele problemen.

  Tja, ik denk dat iedere ouder zijn kind wel wil laten overgaan, maar als de ‘achterstand’ iets te groot is kan dat het probleem echter nog erger maken.

  De groep kinderen in het eerste leerjaar is meestal nogal groot, waardoor er minder aandacht kan besteed worden aan elk individueel kind. Het niveau en het tempo ligt er ook iets hoger !

  Ik vind dus die Schakelklas wel een mooi initiatief. Ik weet niet hoe het bij jullie opgevat is, maar hopelijk proberen ze daar het kind zo goed mogelijk te begeleiden. Mocht het kind halfweg in het schooljaar opnieuw mee zijn met de rest van de kinderen, dan is het misschien geen slecht idee om het ook terug bij de andere kindjes van het eerste leerjaar te plaatsen.

  Ik vind het alvast een goed idee !

  Groeten,

  Stefaan

  Like

 3. Hoewel ik zelf (nog) geen vader ben, is deze ‘eindeschooljaarsproblematiek’ mij vrij goed gekend: mijn ma staat al meer dan 30 jaar in het 3de leerjaar.

  Geloof mij, die leerkrachten kennen jouw kind vrij behoorlijk en schatten haar meestal goed in. Zet de vaderlijke trots even aan de kant en luister naar die leerkracht, in het belang van jouw dochter. Het is ochot maar een jaartje…

  Like

 4. Een schakelklasje is waarschijnlijk een goed idee.
  Laat haar nog maar een jaartje kleuter zijn zodat ze kan spelen.Heeft nog tijd genoeg serieus te worden.

  Like

 5. Spreek je over de schakelklas van de Meidoorn?
  Dan zou ik je aanraden eerst eens met andere ouders te praten van kindjes die er nu zitten…
  Ik ken er een paar, als je dat wil, moet je maar een seintje geven.

  Like

 6. Ik zou het toch niet doen, waarom een kind achter houden op basis van een test (die waarschijnlijk goed gefundeerd is, dat hoor je mij niet tegenspreken) Waarom er niet gewoon voor gaan, gaat het goed dan is je kind mee, loopt het niet zoals het moet dan kan je dan nog altijd een jaartje bissen. Nu verlies je zowiezo een jaar…

  Niet dat ik het mijn kind zou willen aandoen om het te zwaar te maken maar als ik zie wat een verschil er soms op een maand tijd kan plaatsvinden zou het zonde zijn om in september vast te stellen dat de zomer de kloof heeft gedicht…

  GreatGs last blog post.. Ongelezen Gmail’s

  Like

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: