Afvaltrein

Sinds deze week weet ik weer waarom ik meer dan een jaar in Aalter de trein naar Brussel nam. Nu de kinderen van school veranderd zijn was ik enigszins genoodzaakt om de trein in Eeklo te nemen. Die brengt mij dan, boemelendgewijs, naar Gent St Pieters waar ik dan overstap op een trein richting Brussel.

De reden waarom ik Aalter boven Eeklo als vertrekstation koos was omdat er vanuit Aalter een directe trein naar Brussel is. Ik diende dus niet over te stappen. Ook de terugrit gebeurt en direct. Want als je in Gent moet overstappen kan het best wel al eens druk zijn op de trein richting Brussel wat maakt dat de kans bestaat dat je recht moet staan.
Ik had het er dus voor over om elke dag een 20-tal kilometer met de auto naar Aalter te rijden. Daar een plaatsje te zoeken op de overvolle parking en om dan ‘s avonds die 20 km terug te rijden.
Althans, tot voor kort dacht ik dat dit de enigste reden was.

Al snel kwam ik achter een tweede reden. Van uit Eeklo rijd er maar om het uur een trein richting Gent.

En toen werd het Oktober en zijn de scholen terug volop aan de gang.
De gang is dan ook een plaats geworden waar je je mag gaan staan tijdens de terugrit van Gent St Pieters naar Eeklo.
Want dankzij het overaanbod aan treinen richting Wondelgem – Evergem – Sleidinge – Waarschoot en tenslotte Eeklo zit die trein stampvol. Stampvol en zonder enige vorm van deftige ventilatie.

En toen, deze week.
Op Maandag en Dinsdag zie ik de trein naar Brussel vertrekken terwijl ik mij nog in de boemeltrein vanuit eeklo bevind.
Normaliter zijn er 5 minuten, op zich niet echt veel, om de aansluiting naar Brussel te halen. 5 minuten, meer niet. Maar dit is best wel voldoende. Er is immers maar één trein om het uur van Eeklo naar Gent, (één uitzondering is er, om 07u12 – dan kan ik geeneens met de kinderen in een opvang terecht) en deze vertrekt om x:42. Dit maakt dat we om x:19 in Gent Sint Pieters aankomen waar er dan om x:24 aansluiting is naar Brussel. Ola zegt de aandachtige lezer nu, om 07:50 vertrekt er vanuit Eeklo ook een trein naar Gent Sint Pieters. En dan zijn er 10 minuten om de trein naar Brussel te halen. Dat lukt, inderdaad.
Maar neem er dan bij dat je niet zit of staat, maar wel hangt in de trein.

En dan, woensdag.
Ik zit op de trein en naast mij zit er een iets oudere Dame. Die vraagt beleefd aan de conducteur hoe het nu komt dat we 2 dagen later dan voorzien in Gent aankwamen en zodoende de trein naar Brussel niet haalden.
Meneer de conducteur wist aan Mevrouw te vertellen dat hij het niet wist. Daarenboven diende ze dan maar een klacht in te dienen en dan zou ze zeker wel met haar kop tegen de muur lopen.
De Dame slikte even en repliceerde dat hij wel heel vriendelijk was. De, nog behoorlijk jonge, conducteur draaide zich om en vervolgde zijn controle.
Eerder die week had ik al een conductrice in bedenkelijke houding haar kaartjesronde zien doen.
En ook op Woensdag waren we te laat in Gent. Maar toen was ook de trein naar Brussel 5 minuten te laat.

Ondertussen heb ik mij ook eens geïnformeerd naar de oorzaak waarom we nu telkens te laat aankwamen in Gent Sint Pieters.
De reden is dat het verkeer, komende vanuit Gent Sint Pieters en zo richting Antwerpen rijdt, voorrang dient te krijgen.

De trein Eeklo – Gent is voor de NMBS niet meer dan een afvaltrein, me dunkt.

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: