Lekker maar duur biertje

Geuze Boon - Mariage parfaitEen lekker biertje, dat kan er bij mij op de gepaste momenten wel eens in. Toen de Geuze van Boon verleden week in promotie stond bij de plaatselijke bierhandelaar haalde ik dan ook enkele van die 37.5 cl flessen in huis. De bierhandelaar wees mij er op dat er ook een Geuze parfait Mariage van Boon te verkrijgen was. Ik betaalde evenwel 2,10 euro/fles van 37.5, best wel prijzig dus voor een biertje.

Vanop de website:

Al de door BOON geproduceerde geuze is van het type “Oude Geuze”, dwz dat deze geuze op de traditionele manier gebrouwen wordt en voldoet aan de strenge E.G. normen die voor deze beschermde benaming gelden. Het systeem waarop de lambiek voor Geuze Boon wordt gerijpt en gemengd is nog steeds hetzelfde als hetgeen door Jean De Vits (1874-1952) en René De Vits (1909-1993) werd op punt gezet. Toen Frank Boon in 1977 de geuzestekerij van R. De Vits overnam, waren er echter nog grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende bottelingen. Om de vroeger veelvuldig voorkomende productiefouten te vermijden werden belangrijke investeringen gedaan. Ijzeren mengtanks werden vervangen door roestvrijstalen tanks, de mengvaten worden op constante temperatuur gehouden, enz.. Het reinigen en vullen van de flessen geschied volledig automatisch. De nagisting op de fles gebeurt op constante temperatuur (vroeger lagen de onderste flessen in de caveau in de koude, tegen de grond; de bovenste lagen in de zomer dikwijls veel te warm).

Het mengsel voor Geuze Boon bestaat voor 100% uit te Lembeek gebrouwen bier. 90% van het mengsel bestaat uit malse Lambiek van ten minste twee seizoenen (= ongeveer 18 maand oud), ongeveer 5% uit karaktervol bier van 3 jaar en 5% uit heel jonge Lambiek, die zorgt voor vergistbare suikers en levensvatbare gisten. Het mengsel wordt in een mengvat van 25.000 lit gemengd, gekoeld, geklaard en daarna koud bewaard. De flessen worden ofwel in bakken ofwel in korven van 600 flessen afgevuld. Bij het bottelen wordt de Lambiek terug op gistingstemperatuur gebracht en in een geklimatiseerde ruimte geplaatst voor de nagisting op fles. Na de gisting volgt nog een rijping op lage temperatuur.

Toen ik twittergewijs meldde dat ik zo een geuze aan het degusteren was werden mij al snel enkele andere Geuze’s voorgesteld, evenals een heus feest van de Lambik te Eizeringen. (Er begint muziek te spelen bij het openen van deze site).

Andere lekkere geuze’s zouden onder meer Drie Fonteinen Oude Geuze, Oude Geuze de Cam en Girardin zijn.

Voor de liefhebbers, waar Geuze is rijpt ook Kriek, maar voor mij is dat toch iets te zoet.

3 thoughts on “Lekker maar duur biertje”

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: