Onwettige zonnecentra, doe er iets aan.

Uit de standaard van vandaag:

Zonnecentra in België lappen nog altijd massaal de regels aan hun laars. De federale overheidsdienst (FOD) Economie controleerde in 2013 94 zonnecentra en slechts 7 bleken alle regels te volgen. Dat heeft de FOD Economie vrijdag bekendgemaakt. De afgelopen vijf jaar bleek bij controles telkens weer dat slechts een kleine minderheid van de zonnecentra volledig in orde was.

In 2012 was net als vorig jaar slechts 7,5 procent van de zonnecentra volledig in orde, in 2011 was het 10,9 procent. Al bij controles in de tweede helft van 2008 bleek er maar één op 45 conform de wet. Sinds 1 augustus 2008 gelden immers strengere regels voor zonnecentra, die onder meer de stralingssterkte terugschroeven en uitbaters verplichten minderjarigen te weigeren.

Hardnekkig probleem

FOD-woordvoerster Chantal De Pauw bevestigt dat het om een hardnekkig probleem gaat. ‘Daarom blijven we controleren en blijven we daarover communiceren’, zegt ze. De FOD Economie controleerde deze keer 39 professionele zonnecentra, 36 schoonheidssalons en 19 andere zaken, waaronder kapsalons en fitnesszaken. Acht centra ontvingen een waarschuwing en tegen liefst 77 centra werd een proces-verbaal opgesteld. De processen-verbaal van nog twee andere centra werden voor vervolging overgemaakt aan de betrokken parketten.

Bij 12 procent van de gecontroleerde zonnebanken stelde de inspectie een te hoge stralingsintensiteit vast. De meest voorkomende inbreuken betroffen daarnaast onder meer een gebrek aan toezicht op en registratie van blootstellingstijden, het ontbreken van klantenfiches en het toelaten van minderjarigen of consumenten met huidtype I.

Voorspelbare reacties?

De Pauw zegt al te kunnen voorspellen hoe de zonnecentra zullen reageren op de cijfers. ‘Ze zullen de problemen relativeren en stellen dat het vaak om administratieve inbreuken gaat.’ Aan de administratieve regels voldoen is volgens de woordvoerster op zich echter al belangrijk. ‘Ontbreekt bijvoorbeeld een klantenfiche, dan ontbreken ook gegevens over leeftijd en huidtype. Bovendien maakt dat controleren moeilijker.’

Bent U uitbater van een zonnecenter? Dan denk ik U te kunnen helpen. Neem een kijkje op www.sunsolutions.be

Advertisement

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: