Tournée Minérale

[Ik probeer het kort te houden]

Laat het mij een tijdperk noemen. Het tijdperk 20 jaar geleden tot 01/02/2017. Ik denk dat ik in dat tijdperk, tenzij ik wel heel ziek was, toch bijna elke dag dronk. Iets met alcohol in wel te verstaan. Want iedereen drinkt uiteraard elke dag, althans zo zou het moeten. Iets zonder alcohol dan.

Ik weet nog goed dat ik in dat tijdperk, na het werk, met vrienden op café afsprak. Soms was dat goed voor een tweetal pintjes maar ik vrees dat het begin de jaren 2000 tot halfweg datzelfde decennium  meestal een tiental waren.

Het moet zowat 2008/2009 geweest zijn dat ons stamcafé zijn deuren sloot. Een alternatief was er niet onmiddellijk en ondertussen had ik ook een dochter en een zoontje gekregen.

Zo kwam het dat er ook thuis wel eens een bakje bier gehaald werd. Of er werd toch een twee tot drie keer per week naar de ‘pub’ gegaan alwaar de vrienden van vroeger elkaar terug ontmoetten. Al bleef het dan meestal bij maximum een 5tal consumpties omdat die pub zijn deuren om acht uur sloot. Die pub is trouwens nu nog steeds de plaats waar we elkaar, zij het sporadisch, eens zien.

Ondertussen moet het nu toch een vijftal jaar zijn dat ik dagelijks, in de zetel mijn duvelke nuttig. En naar het schijnt ben je , als je dagelijks alcohol nuttigt, toch enigszins alcoholieker. Bah, wat een akelijk woord in feite.

Maar goed, dat ene duveltje in de week werden er twee. En geen twee zonder drie natuurlijk, want het laatste jaar durfde ik ook wel eens eens duveltje te drinken terwijl ik het eten, jawel ik ben meestal de kok in huis, klaarmaakte.

Sporadisch, zoals eerder aangegeven, gingen we nog naar de pub, maar om de veertien dagen, op vrijdag, kon dat wel eens uitlopen op meerdere drankjes. En ook in de weekends, al dan niet thuis, dronk ik meerdere biertjes per dag. De vriendin durfde wel al eens zeggen dat ze liever zou hebben dat ik iets minder zou drinken. Ook de kinderen vonden dat ik soms wel eens te veel dronk in het weekend. Ik wimpelde het steeds af met ‘we leven maar één keer’.. Zelf vond ik dat ik meestal zeer zeker niet te veel dronk. Maar toch, eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik van mezelf ook wel eens vond dat het te veel was. Ik werd moeilijk wakker, ik moest mij naar het werk slepen. Verveelde mij regelmatig op het werk, had nergens geen zin in of had nauwelijks energie om ergens zin in te hebben. Op de trein, naar het werk, had ik ‘s morgens behoefte om nog een tukje te doen. Soit, ik voelde mij terug in een herkenbare situatie belandden. Als ik er tenminste al ooit volledig uit was geweest. Soit, elke dag dus meerdere alcohische dranken. Ik wist dat ik beter zou minderen en daar was toen plots Tournée minérale.

01/02/2017 dus.

Ook al wordt dit initiatief, al dan niet op sociale media, door velen weggelachen, ik zou hier aan meedoen. Is het niet voor mij dan is het toch voor de vriendin en de kinderen.

En kijk, we zijn nu 6 februari wat wil zeggen 5 dagen verder (met een weekend inbegrepen – los van het feit dat ik voorheen ook één en ander in huis deed, ben ik dit weekend zeker triple zo productief geweest) en ik heb nog geen druppel alcohol aangeraakt.  Hoewel het in slaap vallen nu iets moeilijker gaat, ben ik ‘s morgens toch veel fitter. Heel af en toe hoor ik wel eens een duveltje vanop mijn schouder roepen ‘hey het is tijd voor een beetje alcohol’ maar dat duurt maar heel even. Ik heb nog nooit het ‘craving‘ gevoel gehad.

Thuis vraag ik ook wel eens achter een complimentje. Ter motivatie. ‘Goed hé dat ik nog geen alco gedronken heb’. *vriendin steekt duim omhoog*

Maandagmorgen, gemakkelijk uit bed om 06.15. Ook al ging ik pas om één uur deze nacht slapen. Badkamer binnen, koffietje drinken, boterbriefjes schrijven voor kinderen en vriendin en goedgemutst in de auto stappen om naar het station van Aalter te rijden. Het is ooit anders geweest.

Wat een verschil met voorheen. Ik heb er zin in.

Om kwart na acht op het werk, koffietje halen, computertje aansteken, mailtjes checken en aan de slag. WTF, gebruik ik hier nu alleen maar verkleinwoordjes?

Toen de eerste collega omstreeks 09.15 toekwam vroeg hij mij hoe mijn weekend was. Ik deed hem het verhaal dat hier start vanaf 01/02/2017. Hij wenste mij proficiat en zei dat ik goed bezig ben. Ik straalde en voelde mij nog meer gemotiveerd.

Oh ja, de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik wel nog bier drink. Steeds maar water, spa en andere frisdranken drinken verveelt ook wel. En zo is het dat ik dit weekend dagelijks toch een viertal pintjes dronk. Eerst tot grote verontwaardiging, op vrijdagavond, van de kinderen, maar toen die zagen dat het Jupiler 0.0% was stemde dat hun in de wolken. * Mag ik eens proeven, papa? Bah..*

Ik die eerder dacht dat je alcohol nodig hebt om je beter te voelen, of om te minste je zorgen te kunnen vergeten,voelt zich nu veel beter zonder die alcohol. Ook qua energie en in productief zijn kan het tellen. Vohouden lijkt me dus alvast niet heel erg moeilijk. Het lijkt wel op de periode waarin ik  van de ene dag op de andere besloot om te stoppen met roken. (Jammer genoeg werken mijn links niet meer op deze stop met roken blogpost..) Hoewel ik verslaafd was aan de nicotine.. Want toen mocht ik behoorlijk ziek zijn, ik moest en zou roken.

Ik zou dit verhaal nog veel langer en gedailleerder kunnen maken, maar op dit ogenblik vind ik dat ik genoeg verteld heb. Mogelijks brei ik hier wel een vervolg aan.

Wat ik wel hoop is dat mijn verhaal van voor 01/02/2017, ook al is het maar voor één iemand,  enigszins herkenbaar mag zijn en dat die zich daarbij aangesproken voelt om ook eens een break in te lassen.

Ik weet nu al zeker dat ik na deze tournée minérale geen alcohol meer op dagelijkse basis zal nuttigen. Laat staan wekelijks.

[Als ik dit zo herlees lijkt dit eerder iets om bij de AA te gaan vertellen 🙂 ]

 

2 thoughts on “Tournée Minérale”

  1. Pingback: 80! – Sietoebie

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: