Broll king

[Heel wat leesVOER]

Verleden jaar, rond deze tijd, kregen we van mijn broer een gasbarbecue in bruikleen. Een Weber dan nog wel.
Vooreerst, ik was niet voor een gasbarbecue. Want barbecue koppel ik aan kolen. Zeg je barbecue dan denk dacht ik aan kolen. En aan het prutswerk om zo een ding aan te steken. Van alle soorten vloeistof over de kolen, aanmaakblokjes in de kolen, papier in de buis onder de kolen,.. . Het kijken of na een goed half uur het eerste stukje vlees op de grill kon, noem maar op. Maar het hoort voor velen bij barbecue. Zo niet anders bij mij.
En ten tweede en niet minder belangrijk, de smaak van het vlees. Ik dacht dat dit op een gasbarbecue zeer zeker de smaak niet zou hebben dan van op een stuk vlees dat op de kolen werd klaargemaakt. Edoch, ik durf te wedden dat wanneer ik jou een stuk vlees of vis voorschotel, al dan niet gebakken of gegrild op gas/kool bbc, dat je niet snel zal weten waar ik het precies op klaarmaakte.

Ik was dus aangenaam verrast door de gasbarbecue. Verschillende bak/kookzones, vrij snel een barbecue die op temperatuur is, een temperatuur die vrij makkelijk constant gehouden kan worden, etc. Zo een barbecue kan je ‘s morgens ook al snel eens aansteken, al was het maar om buiten te ontbijten. Iedereen buiten, papa aan de barbecue om een bvb een eitje met spek te bakken. Ik zag het al zo voor mij.

Toen mijn broer de barbecue terug kwam halen miste ik die dus vrijwel onmiddellijk. Regelmatig opperde ik dat ‘mocht ik nu zo een barbecue hebben, dan had ik die aangestoken om ons van de nodige spijzen te voorzien’.
En zo kwam het dat we al vrij snel begonnen na te denken om er eentje voor ons zelf in huis te halen. Een weber natuurlijk, want dat hoort toch zo.

Ik wou een face to face advies en niet praten via chat op de bekende online winkels. Want ik had heel wat vragen bij onze mogelijke keuze en ik was er zeker van dat enkel vakmensen mij dit konden geven. En zo kwam het dat we bij het barbecueland in Nevele terecht kwamen.
We gaven eerst onze ogen de kost en zagen echt wel ons zin. Buiten budget natuurlijk. Nogal buiten budget.

Broil king

Maar we waren dus gekomen voor een toestel en niet voor een totale keuken al dan niet ingewerkt in een rollende kast.
Ik begaf me naar de kassa alwaar ik advies wou inwinnen. ‘We komen kijken voor een nieuwe barbecue binnen dit budget en ik had dus graag wat meer informatie ingewonnen want het internet zorgt voor een vol hoofd’ – Dit moet mijn openeningszin geweest zijn.
‘Een Weber lijkt mij natuurlijk een must have als je over een gasbarbecue spreekt’ – Dit was de tweede zin. Voila, ‘Weber’ het was er uit. De verkoopster zei ons dat Weber natuurlijk een zeer goed en degelijk merk is maar dat je net zoals bij alle andere bekende merken ook een deel betaald voor de naam.
Ook wou ik weten waar het verschil dan daadwerkelijk zat tussen pakweg een Barbecook en de o zo gegeerde Weber. De materialen natuurlijk.
Of ik een zijbrander wou? Neen, dat moet niet echt temeer er voor zo een zijbrander toch een 100 tot 200 euro als meerprijs is. Saus opwarmen, aardappelen koken?
En toen prees ze ons een ander, voor mij nog niet bekend, merk aan. Een Broîl King. Huh dacht ik, een Broll king? Beetje in dezelfde range qua euro dus zeker het bekijken waard. Wat mij opviel was vooral de stevigheid van de grill. Daar waar het bij de Weber degelijk is doch eerder ligt weegt was het bij de Broïl king zwaar. En langs twee kanten te gebruiken. Ook de gasfles kan bij de broîl king zonder enig gevaar onder de barbecue geplaatst worden. Geen gedoe meer met aan- en afsluiten van die fles. En een zijbrander was dan toch ook aanwezig.
Nog even naar andere modellen van andere merken gaan kijken maar uiteindelijk besloten we om de Broîl King aan te kopen. Een plancha plaat, een afdekzeil en natuurlijk de gas en de gasregelaar dienden er nog bij.
Of die geleverd en dan bij ons thuis geassembleerd kon worden? Ja, mogelijk.

Maar de levering zou mogelijks pas vrijdag of zaterdag plaatsvinden en je kent dat natuurlijk, eens beslist en betaald dan wil je dat zo snel mogelijk in huis.

‘Het is echt niet zo moeilijk om die zelf samen te steken, we hebben er echt wel al veel verkocht en nog nooit diende iemand te bellen voor hulp’ aldus de verkoopster. Ik voelde mijn ogen rollen en dacht, ik zal dan waarschijnlijk de eerste zijn.

Ook over de gas dienden we te beslissen, er zijn immers een aantal mogelijkheden op de markt waartussen gekozen kan worden. Iets uniforms hebben ze dus ook hier nog niet uitgevonden.
We gingen voor het systeem dat ze in de winkel hebben. Calypso. Een gemakkelijk klik- en draaisysteem en op veel plaatsen te koop. Evenwel een éénmalige waarborgkost van 45 euro. Als bewijs van waarborg kregen we een kaartje.
De doos zou wel in onze stationwagen geraken. Dachten we.
Daar stonden we dus met een doos die niet in de auto kon. barbecue uit de doos en stuk voor stok, tetrisgewijs, in de auto geplaatst. Gelukt! Op naar Eeklo.

Die middag hadden we een vriend op bezoek. Eén iemand die best wel handiger is dan mij. In plaats van een babbel rond de tafel werd het dus een middagje barbecue (en trampoline) in elkaar knutselen.

Een kleine twee uur later stond hij daar dan te pronken, onze Broîl King. Volgens vele reviews op het internet een echte topper. De gas aansluiten en testen of alles brandde. Hmm de zijbrander leek het niet te doen. We hoorden evenwel een ‘woef’ maar zagen geen vlam. Tot de grootste zoon erbij kwam en ons erop wees dat niet de zijbrander maar een grillzone open stond.

Advertisement

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: