Eeklo, in het oog van een storm?

Wij Eeklonaren lijken wel in het oog van een heuse storm terecht gekomen te zijn.  Reden hiervoor zijn de fusioneringsplannen van diverse gemeenten rond onze Stad. Ook binnen onze Stad zijn er wilde ideeën om te fusioneren doch geen enkele gemeente in onze geburen heeft oren naar een fusie met onze Stad.
Ook ik laat me wel eens minder positief uit over onze Stad. Nog niet zo heel lang geleden bijvoorbeeld, toen ik het had over het verkeer van en uit onze Stad. Dat moet de blogpost geweest zijn waar ik het langst bij nadacht over hoe ik het gewenste ging neertikken. Simpelweg omdat ik Eeklo niet in een negatief daglicht wilde stellen want al bij al woon ik er wel graag. Er zijn mogelijkheden genoeg om van Eeklo te kunnen genieten, helaas worden die mogelijkheden niet voldoende benut of pakt de Eeklonaar de mogelijkheden niet aan. Neen, de Eeklonaar blijft liever thuis in zijn zetel zitten of gaat het op een ander zoeken. Want op een ander daar is het altijd beter, toch?
Maar goed, ik wijk ver af van waar ik in feite wil over schrijven. En dat is dus dat Eeklo naar het schijnt in het oog van een storm zit.
En dat heeft dus allemaal te maken met de fusioneringsplannen van zowat alle gemeenten in het Meetjesland en daarrond.
Ik ben nogal apolitiek dus ga mij niet teveel aantrekken over politieke kwesties temeer ik meen dat politiek vooral over geld gaat. Postjespakkers. Punt en soit dan ook maar.
Het is niet mijn bedoeling om hier en nu zelf de negatieve en positieve punten van onze stad aan te kaarten, neen dit is eerder een weergeven van de gebeurtenissen die in het nabije verleden plaatsvonden. Tevens ging ik zelf ook eens van enqueteurke spelen.

[Eeklo, in het oog van een storm]

Er was eerst een soort van enquete door radio 2 op de wekelijkse Donderdagmarkt. De Donderdagmarkt – of all places.
(hier was een filmpje van doch het blijkt niet meer beschikbaar te zijn op de site) Synopsis van de enquete: het is gevaarlijk in Eeklo en er wonen vooral marginalen. Althans volgens de personen die van buiten de stad kwamen om de Donderdagmarkt te bezoeken.
Vervolgens kwam de melding van Maldegem dat ze nog liever met Damme zouden fusioneren dan met Eeklo. Maldegem en Eeklo het heeft politiek gewijs nooit geboterd. Nochtans stel ik mij hier de vraag hoeveel jongeren uit Maldegem in Eeklo school lopen en vice versa. Toen ik jong(er) was dan gingen wij graag naar Maldegem en kwam de Maldegemse jeugd graag naar Eeklo. We vonden elkaar wel ‘leuk’. Hoeveel Eeklo-Maldegemse koppeltjes zouden er niet zijn?

Even later kwam Eeklo als item in het nieuws op de Nationale zender.
Hierbij stelt de burgemeester van Zomergem dat hij wel met de burgemeester van eeklo aan tafel wil gaan zitten maar dat dit dan zou zijn om iets te eten. In landgoed den Oker neem ik aan.

Een artikel in De Morgen van 6 Juni door Tim F. Van der Mensbrugghe (1981) deed alvast veel stof opwaaien op facebook. Geert Faes, één van de Eeklonaars die bruisend van ambitie en inzet voor onze Stad is, kaartte daar het bewuste artikel aan.
Het artikel stond zowat de ganse dag bij de top 5 van meestgelezen artikels op de site van de Morgen.
De titel en proloog kunnen alvast tellen.

Eeklo, de eenzaamste stad van Vlaanderen

Reportage. Geen enkele gemeente wil fuseren met de hoofdstad van het Meetjesland
06-06-17, 00.00u

Wat is er mis met Eeklo? Terwijl alle buurgemeenten stomende vrijages beginnen, valt de enige stad van het Meetjesland uit de boot. Waarom wil niemand in zee met Eeklo? ‘Omdat dit een rotstad is’, zuchten de bewoners zelf.

Natuurlijk wou ik dat artikel dan ook wel volledig lezen. Hiertoe diende ik mij te registeren op de site zodat ik nu een maand gratis de anders betalende journalistieke schrijfsels zou kunnen lezen.
Synopsis van het artikel: de meeste Eeklonaars in dit artikel vinden Eeklo een marginale stad geworden.
Toegegegen, ik hoor het ook wel eens rond mij. En dat is al langer dan vandaag. Eeklo is voor marginalen, het is er gevaarlijk, er worden bloembakken gestolen, er is vandalisme, er zijn alleen maar pita bars en interimkantoren, … . Negatief nieuws gaat natuurlijk veel sneller en is gemakkelijker dan iets positiefs te brengen. Denk maar eens aan jezelf, het is makkelijker om iemand af te breken dan iets positief over iemand te zeggen. Toch?

Ik ging dus zelf eens op pad. Op de werkvloer en op twitter.
En dit is een synopsis van de antwoorden die ik kreeg op de vraag: ‘Als ik Eeklo zeg, aan wat denken jullie dan?’.

[Op de werkvloer]

 • Tsja, waar ligt dat?
 • Dat ligt daar aan de weg van Antwerpen naar de Kust toch?
 • De De Vlaemincks, die zijn toch van Eeklo?
 • En Foré was dat ook een renner uit Eeklo
 • Het leen, ja dat ken ik.
 • Iets met luchtballonnen kan dat?
 • ..

[Twitter]

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

Er wordt zelfs opgeroepen om van het marginale aspect een geuzenaam te maken.

En ingeweken Eeklonaar Jürgen zou Jürgen niet zijn als hij niet vlot meespringt op die kar.

//platform.twitter.com/widgets.js

… Elke Eeklonaar met een twitteraccount wordt vervolgens vernoemd 🙂

Of wat dacht je van deze:

//platform.twitter.com/widgets.js

Mag ik dus stormpje zeggen? Zo eentje die we nu zelf aan het maken zijn, in een glas water.
Of eerder nog, een klein windje. Zo eentje dat in het geniep – enfin ge weet wel hé.
‘t Waait wel over.

Advertisement

One thought on “Eeklo, in het oog van een storm?”

 1. Onderstaande reactie heb ik ‘gepikt’ van op de facebook pagina van Eeklonaar Gino Vergauwe. Ik vond die zo to the point dat ik ze jullie hier niet wil onthouden.

  Waarom zou Eeklo moeten fuseren ???
  Wij hoeven eigenlijk geen fusie want wij hebben de enige kliniek (en wat voor één !!!), een spoorwegstation en lijnbussen naar alle windstreken. We hebben de grootste en de beste scholen met de beste leerkrachten. We hebben bijna alle grootwarenhuizen en heel veel speciaalzaken. We hebben de meeste autoconcessies. We hebben Het Leen en daarbij een fantastisch arboretum. We hebben heel veel horecazaken en nu ook enkele heel goede restaurants en inderdaad Arvid De Dapper, we hebben Het Herbakkersfestival, Helden in’t Park, de Balloonmeting, ook een mooie Herbakker, het cultureel centrum. We hebben ook fantastische politiemensen. We hebben binnenkort ook een nieuw zwembad. We liggen ook centraal tussen Gent en Brugge. We hebben ook de beste en mooiste (donderdag) markt in gans het Meetjesland. Eeklo is ook het thuisadres van TAPTOE, De MEETJESLANDER, De PROMEET enz… er is ook de Huysmanshoeve, een schoolboerderij en boerderijen met ambachtelijk roomijs en dito vleesproducten. We hebben een industrieterrein met topbedrijven. Er is zelfs een autokeuring met examencentrum en zo kan ik eigenlijk nog een tijdje doorgaan….
  Buiten het centrum loopt het ook nog vol van de reeën 🙂 En we hebben ook de grootste rommelmarkt van Vlaanderen….. Waarom moeten we dan nog fuseren ? Monaco hoort toch ook niet bij Frankrijk !!! 🙂 🙂

  Gino Reageerde nadien op zijn eigen bericht:

  Toch nog even terugkomen op mijn bericht van gisteren.
  Natuurlijk zou het beter zijn mocht Eeklo kunnen fuseren met andere gemeenten in Het Meetjesland, waarschijnlijk staat een groot deel van de bevolking daarachter. Maar aangezien er weinig animo is bij andere gemeenten vond ik het wel goed om de troeven van Eeklo even aan te kaarten . De reacties op dit bericht, 130 en meer dan 330 likes tonen aan dat niet alles hier marginaal is. Weken geleden heb ik reeds voorgesteld om met enkelen uit Eeklo rond de tafel te gaan zitten om het positieve uit onze stad te halen en niet alleen het negatieve !!! Maar alles rond de fusies hebben dat nu in een stroomversnelling gebracht. Is alles hier top? Tuurlijk niet. Is er hier marginaliteit? Natuurlijk wel. Maar ook in de buurgemeenten heb je dat, alleen is het minder zichtbaar. En voor diegenen die zeggen: Gent is een mooiere stad met minder marginaliteit, ja zeker op sommige plaatsen maar ik raad de Gent fans aan eens rond de Dampoort en Dendermondsesteenweg te gaan wandelen, zorg maar beter dat je lijfwachten mee hebt…. zeker doen !!! En aan diegenen die mij hier volgend jaar al “burgemeester” zien….Iedereen die me goed kent weet dat het kriebelt maar ik ga het toch wel aan anderen overlaten……denk ik 😉

  Like

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: