Groepsdwang

Toch een eigenaardig iets, die groepsdwang.

Neem nu de volgende situatie,  op het werk.  Ik mag daar deel uitmaken van een team van drie. We zitten samen met een ander team op de vierde verdieping. Regelmatig dien ik bij mijn opdrachtgevers van de business op de eerste verdieping te zijn. Bijna altijd doe ik die verplaatsing dan via de trap. Het is immers gezond en een beetje beweging doet best wel deugd. Ook als de dagtaak erop zit neem ik de trap naar beneden.

Enkel ‘s morgens, om iets voor acht durf ik wel eens de lift te nemen. Is dat door de rugzak die ik dan bij mij heb? Het kan zijn.

Maar zo af en toe gaan we eens een koffietje of iets fris drinken in de cafetaria. De collegae die nemen dan altijd de lift naar het gelijksvloers. Het gebeurde al eens dat ik dan mee stap in de lift. Gewoon omdat ik vond dat ik dan mee moest in die lift. Noem het dus een soort van groepsdwang, want zij zijn met twee en ik bleef dan alleen achter. ‘Ik zie jullie dan wel in de cafetaria’.

Het naar beneden gaan doe ik nu steevast met de trap maar het naar boven gaan is meestal in groepsverband. Waarschijnlijk om ons gesprek dat in de cafetaria gestart was verder te zetten..?

Ervaar jij dat ook, die groepsdwang?

One thought on “Groepsdwang”

  1. Héél herkenbaar! Ik ervaar het tegenwoordig vooral met alcohol drinken. Ik drink al jaren niks van alcohol, maar vooral op familiefeesten is het altijd van “Waarom niet? Eentje kan toch geen kwaad?” Dat ik dan denk: jullie weten dat ik al jaren niet meer drink, dus het heeft echt geen zin om dan te blijven vragen. Ik ga er ook gewoon nooit op in.

    Maar ik herinner me ook een situatie van vroeger als ik werkte, die een beetje op jouw situatie lijkt. Ik heb zelf nooit gerookt, maar op bijna alle werkplaatsen waar ik heb gewerkt kwam ik heel toevallig het best overeen met rokers. En dus als zij dan samen ergens (buiten of in een rokersruimte) een rookpauze namen, ging ik mee. Het gevolg was dat mijn kleren altijd naar de sigaretten stonken. En dat zonder zelf te roken!

    Like

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: