Streaming

Deze week was er blijkbaar groot nieuws te melden over het streamen en downloaden van muziek. Voor het eerst streamen we meer dan dat er cd’s gekocht worden. Ook voor mij is dit van toepassing.

Tot een aantal jaar geleden kocht ik toch zeker om de 14 dagen een CD. Vele van die gekochte cd’s beluisterde ik een paar maal en dan werden die opgeborgen, bij de rest. Af en toe werd er dan eens eentje terug bovengehaald om beluisterd te worden. Maar dat is of was echt niet veel. Inderdaad was, want ik weet echt niet meer wanneer ik nog eens een cd bovenhaalde om die te beluisteren. Vinyl daarentegen.. En toch zal ik nog heel sporadisch eens een cd kopen. Als het er één is van één van mijn favoriete groepen bvb.

Maar dan zoek ik meestal achter het vinyl, of beter krijg ik het op vinyl van broer/schoonzus of vriendin 🙂 (Liam Gallagher, Intergalictic Lovers en de Blue ray van ELO werden zo onlangs aan mijn collectie toegevoegd) Op de rommelmarkt is het enige wat ik wil zien de vinylafdeling.

Maar waar het over gaat is dat de artiesten minder verdienen aan streaming dan aan de verkoop van cd’s.Streaming dus. Ook ik maak hier al een tijdje gebruik van. Het is gewoon enorm handig en snel. Vroeger – ok het had ook zijn charme – kon je naar de platen/cd winkel gaan en daar een plaat voorbeluisteren. Op basis daarvan besliste je dan of je de plaat al dan niet kocht. Ik deed dat meestal niet. Ik hoorde een goed nummer van een groep en wou de cd. Zo zijn er dus talloze cd’s mijn eigendom geworden waar in feite niet veel dan 1 tot 2 goede nummer staan. Of waar ik dan de moeite niet meer voor nam om de andere nummers nog beter te leren kennen. En dat is met streaming dus wel helemaal anders. Ondertussen heb ik via spotify al veel meer albums in mijn lijstjes staan dan dat ik cd’s heb. Of ik alle albums al beluisterd heb, dat is dan weer een andere zaak. Maar feit is dat ik nu nog sneller een album van een artiest in huis haal waardoor de kans dus bestaat dat ik die wel eens wil zien.

Maar waar ik mij toch wel aan stoor is aan het feit dat er stemmen opgaan dat dit de artiesten slecht uitkomt. Dat wil ik een klein beetje counteren. Al eens gezien hoeveel optredens er – alleen al in België – per jaar zijn? Vroeger had de artiest een veel kleiner podium. Nauwelijks kans om eens in een concertzaal te gaan spelen. Nu zijn die concerten een totaalbeleving en vele zijn dan ook snel uitverkocht. Uitverkocht? Hoh, dan doen we er nog een dagje bij. Ook festivals worden steeds langer (dagen) of groter (aantal podia). En de prijs van een ticket?  Ik denk dat de artiest in dat opzicht weinig te klagen heeft. Zodoende betreur ik het dan ook dat sommige van die artiesten de totale plaat of enkele nummers van een plaat niet via streaming wensen aan te bieden. Een ander gevaarlijk punt voor ons, de consument, is de versplintering van het aanbod. Apple music en Spotify lijken wel een kleine oorlog uit te voeren.

Voorbeeld: zo betreur ik het dat het concert van Intergalactic Lovers wel terug te vinden is op Apple Music maar niet op Spotify. Zo zal ik nu drie maand gratis naar dat concert kunnen luisteren (apple music krijg je de eerste 3maand gratis), want dan zeg ik dat abonnement terug op.

Dat ene Miguel Wiels tegen Spotify is want dat brengt niet genoeg op.

Als artiest zou je toch tevreden moeten zijn dat een consument jouw muziek vindt op een streamingdienst. Ik ben er zeker van dat de kans dan groter is dat er een concert bezocht zal worden.

 

Wat denk je?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: