20 jaar geleden

5 Februari 1990. Deze soldaat milicien begeeft zich naar Kapellen. Aldaar dien ik intrede te doen bij het 6de linie bataljon van de kazerne Cdt. Bauwin.

Ik ben bij één van de laatste lichtingen die de verplichte legerdienst dient te vervullen. (Mijn broer zou het jaar erna ook zijn legerdienst vervullen en toen was het afgelopen).

Stamnummer 8950414 staat dan ook nog steeds in mijn geheugen gegrift. Thuis vind ik nog enkele dingen die mij doen terug denken aan die leuke maar toch best een bizarre tijd.

Onderstaande foto bijvoorbeeld.
<img src="Het zesde liniebataljon van cdt. Bauwin, Kapellen 1990

Jaja, jullie namen staan op de achterkant van dit perkament.

Maar van die maand in Kapellen, daar herinner ik mij niet zo heel veel van.
Dingen die mij zo te binnen schieten zijn:
– Dichtbij was een bos waar we gingen lopen (in Brasschaat dacht ik)
Die keer dat er sneeuw viel
– De drill sessies.
– De eerste keer dat we een wapen kregen (een FNC)
– We werden opgeleid door KRO’s en KROO’s en we hadden er respect voor.

Na een maand opleiding, vertrokken we naar Spich, alwaar we als pisserkes verwelkomd werden in de Kazerne Knesselaere. Wij zouden plaatsnemen in de C compagnie. En die C compagnie bestond dan nog eens uit 3 secties. Ik googelde de kazerne en krijg er zowaar kou van.

We kregen te maken met echte soldaten. Zo van korporaal tot kolonel en al. En we stonden daar. Terwijl ze riepen. Sergeant Maebe, sergeant Dieu, sergeant Donné, sergeant Van Eenooghe, sterke mannen waren het.
Althans zo dachten we, want we hadden er schrik van. Ik toch. Ik luisterde. En dat waren dan nog maar sergeanten. Owee als er een luitenant of een kapitein bij kwam. Maar die namen weet ik niet meer. Ook niet de naam van onze materiaalchef (CMS?), een man met een wilde snor. Haar op je hoofd mocht niet, maar die man had een snor, niet gewoon. Rost ook. Ja die snor was rost.
Ik heb er pattaten gejast. Ik niet alleen, ook mijn mede miliciens.
We hebben er les gekregen over oorlog spelen enzo.
We moesten, als cyclisten, van stormfusilierke spelen.

Op een dag reden we met de vrachtwagens richting Soest. Ge weet wel, zo van die legerkamions. Met een groene bache derover.
Daar dienden we wacht te lopen in een Amerikaanse kazerne. Naar’t schijnt lagen er daar atoomwapens en andere vernietigingsproducten.
Op een avond in de kantine, was er voetbal op televisie. De Rode Duivels speelden een wedstrijd tegen Engeland. WK 1990 weet je wel.
België verloor in de laatste minuut door een goal van Platt. U allen bekend natuurlijk.
Ondergetekende en één van zijn beste kameraden gingen na afloop van die wedstrijd het paradeplein op. Gezien de nood hoog was en de pinten rijkelijk gestroomd hadden deden we onze behoefte aan de vlaggenmast. Er zag ons toch niemand… Dachten we… Ik weet niet meer wie het was maar ik weet wel nog dat we daardoor een 14 dagen niet naar huis mochten. En in den bak vlogen. Dat ook nog.

De Koning, Boudewijn, die kwam ook op bezoek bij ons. ‘t Was voor de 40/60 viering. En proper dat het daar dan moest zijn.

Ik kreeg 2 strepen, want ik streefde precies wel een beetje en werd zo korporaal milicien. Vanaf dan had ik ook iets te zeggen. En ik mocht de MAG schutter bevoorraden. Anderen werden dan minimi schutters of hielden het bij de FNC.
Vuur en vlam was onze strijdkreet.
Vuur en vlam, vuur en vlam vuur en vlam. En zo was ons wapen geschouderd.

20 jaar geleden dus. 10 maand legerdienst. Af en toe zal er hier nu wel eens een anekdote verschijnen.

*Groet*
Korporaal Milicien Bauwens. ‘Aanwezig!’

39 thoughts on “20 jaar geleden”

  1. Dit komt me alemaal zo bekend voor…1982…Bredabaan…Sint Job in’t Goor…TDLM/CE…(Technische dienst vd landmacht, compagnie Experimentale)…Waar is de tijd…
    Soldaat de Brabander Groet u…

    Like

  2. Tiens, die 40/60 viering, ik was daar ook! Als klein manneke, samen met andere kinderkijns dansen voor de koning en zijn gevolg, op’t paradeplein!

    Wazige tijd.

    En uw materiaalchef zal “CSM” geheten hebben 😉
    .-= boskabout´s last blog ..links for 2010-02-04 =-.

    Like

    1. Ik “lag” er ook en was in de periode aug. 89 – apr. 90 er sportmonitor. Ik zat in de St. Cie. Mijn (sport)chef heette Adjt. Thierenteyn en de CSM van m’n Cie heette 1SgtMaj. A(lfons) Janssens. In onze kazerne lag er ook een eenheid para’s, met groene baretten: GVP-ers. Grts.

      Like

  3. tja waar is den tijd he op het moment zelf is dat wel beu dienen legerdienst maar achteraf gezien was dat toch een mooie tijd ook bij de marine en ja ook veel meegemaakt en ja ook af en toe op straf gestaan wie niet?enne matroos milicien bauwens: aanwezig;-)

    Like

  4. Welk fantastisch tijdperk met de dienstplicht ! Ze hadden het nooit mogen afschaffen in België. Deze oefening maakte het mogelijk de jeugd discipline bij te brengen en om de kameraadschap tussen Walen en Vlamingen te verbeteren. Wij zouden waarschijnlijk niet met de huidige problemen zitten als wij deze traditie hadden voortgezet.

    Like

  5. Ook Kapellen en naar Spich ( A Compagnie ) in 1985. Dat was een bitterkoude winter herinner ik me nog toen we binnen moesten de 2é januari. Afgezwaaid op 28 augustus.

    Like

  6. spijtig dat de foto zo klein is, ik denk dat we samen ons opleiding gekregen hebben in Kapellen. Ben bij staf & diensten terecht gekomen in Spich (peleton mortieren). De afgelopen jaren op TV 2 collega miliciens tegengekomen: Peter De Groote (chocolatier in Ieper – was ook bij mortieren) en Jacky… (recent op een B&B programma op tv, was kok of chauffeur)…
    In ieder geval: het was een belevenis (die we elk anders hebben ervaren)

    Like

  7. hallo,ik heb daar ook mn opleiding gehad,ik denk in 92 of 93,ik ben helaas alles kwijt geraakt van fotos,moest er toevallig iemand hier met mij gediend hebben mail me maan,grtz en idd milicien was een toffe tijd,schol

    Like

  8. Heb daar in 1981 ook mijn opleiding gehad,en onlangs waas ik daar voor mijn werk eens in de buurt en dacht ik bij mezelf “verdomme,heb nu toch efkes tijd,ik rij eens naar ginder met mijn vrachtwagen” Ze hebben daar rond de kazerne een mooie woonwijk gebouwd,daar geparkeerd en effe naar de ingang geweest maar omdat dit nu in handen is van Fedasil mocht ik natuurlijk niet binnen,zeer spijtig.Toch een raar maar prachtig gevoel als je na 30 jaar terug op dezelfde plaats komt waar je als 19 jarige snotneus nog hebt rondgelopen,bijna tranen in de ogen,grts.

    Like

  9. Ik ben Jos Janssens en conservator van het artilleriemuseum te Brasschaat. Ik vraag de toestemming om dit artikel te mogen publiceren op de werbsite (url vermeld hierboven)

    Mvg,

    Like

  10. Ik herken bijna alles Ik ben in juli 91 mijn opleiding begonnen in Peutie en na enkele weken naar Duitsland Ik heb veel wacht moeten houden in Spich en ik herinner me dat die Amerikaanse kazerne waar ik ook wacht heb moeten lopen in Buren was en ik herinner ook nog Sennelager. Bart

    Like

  11. heb daar gezeten van 87-88 bij de c companie.harde maar leuke tijd 🙂
    hebben ook een strenge winter gehad toen wij in vogelsang waren
    man man waar is de tijd

    Like

  12. Chique dinges, diene blog van u
    heb ook in Kapellen gezeten in ’92, toffe tijd maar fuk…zo lang geleden jong?! tijd vliegt idd

    Like

  13. herinner me het alsof het gisteren was , en hoe we allen naar Turnhout moesten om onze kleren . mijn opleiding werd gegeven door adjudant Schoenmakers .Jammer dat het 6de linie regiment opgedoekt werd.

    Like

  14. Ik zat in april 1984 een maand in Kapellen, daarna naar Spich, bij de 1e cyclisten, C-companie.
    Het was een lastige, maar wel onvergetelijke tijd.

    Like

  15. Van Dec. 1977 tot Sept. 1978 heb ik ook in Hoogboom gelegen bij het 6de Linie, na eerst in Heverlee een opleiding als Chauffeur Lichte Voertuigen en Motorrijder te hebben gekregen. En in Juni EN Juli 78,
    2 maand naar de Infanterie school te Arlon. Mijn vader had ook dienst gedaan in Hoogboom bij het 27ste Genie. Ben nu bij de verbroedering v.h. 6de Linie Bn.
    aangesloten.

    Like

  16. hallo ik heb daar in 85 mijne legerdienst gedaan in de kantien gestaan keileuke tijd gehad. waar is den tijd toen was het leven nog simpel en kon er een goe pintje gedronken worden

    Like

  17. Legerdienst gedaan 85-86 opleiding hoogboom, nadien spich de B-comp.
    Serganten waren potlood andere namen ben ik vergeten.
    Kamergenoten Rotty-Moens-Meeuws,dat zijn zowat de enige die mij nog binnen schieten. Leuke maar harde tijd, en kameraadschap die je nergens meer vind.
    Lang geleden nu, Kazerne in spich is afgebroken vermoed ik.

    Like

  18. Ik zat ook van 90 tot 91 in Spich bij het peleton Mortieren samen met Peter de Groote en Jan Maes, en kreeg opleiding van Sgt Vanherbrugge en Sgt Persijn. Ge moest er wat voor over hebben om die pisser van uw muts af te krijgen. Het was hard soms maar toch hele schone tijd geweest.

    Like

  19. “Lag” 🙂 🙂 ’82 – ’83 in Spich bij 14A (stafdiensten) in kazerne COPPENS (als ik me niet vergis). Was chaufeur majoor. Enfin, ik heb hem nooit gezien (bij de drie alarm’s was ik telkens ziek (haha) en hij kwam met eigen vervoer zelf naar de kazerne). Kan over mijn legerdienst een boek(en) schrijven. Onvergetelijke maar ook verloren tijd. Gelukkig geldt mijn legerdienst ook voor mijn anciënniteit (loopbaan).

    Like

  20. Ik was in Spich van nov.’85 tot mei’86….Dirk Moonen die ken ik nog…voor de rest nooit niemand niet meer gezien of gehoord, wel spijtig….

    Like

  21. Ik heb volledige legerdienst in hoogboom 6de linie gedaan van 1 maart 1977, tot 29 december 1977
    Stormfusselier 1é compagnie 2de peloton, met als pelotonscommandanten onderluitenant Demeyer en onderluitenant ketels, allebei KRO.
    En wie kent chef De Belder en CSM rombouts niet meer?

    Like

  22. Heb ook in 89 opleiding genoten in Hoogboom. Na een maand naar 1cy spich Bcie. Mijn stamnummer is 8932306. Vuur en vlam

    Like

  23. Ik van 1981 10 maand tot 1982 volledige dienst eerst een maand pisser dan 9 maand zware wapens 4.2 duim mortieren staf compagnie.

    Like

  24. hi, ik zat in 1980 te kapellen in opleiding Comp C , Paul de Backer , daarna naar ASMAT , kwartier westakkers. nog iemand uit mijn tijd ? ik hoor het graag .
    heb de beste herrineringen uit mijn tijd bij het 6de met dank aan de staff van die tijd !
    Herriner mij nog weing name , adj Quintijn …

    Like

  25. Ik was in Spich in 1988, steuncompagnie mortieren, zeer harde legerdienst gehad. 1 van onze serganten daar was Wuyts (ben niet zeker van de spelling) Ook verschillende zelfmoordpogingen meegemaakt van miliciens (vooral A kompanie Stormfusilliers) In de hoek naast het restaurant zat de GVP para-special forces, waar we eens close combat oefeningen van gekregen hebben. Veel piket gedaan en andere onnozele bezigheden, veel maneuvers (Bergen) , met vanalles geschoten en gegooid met vanalles dat ontploft , ook mortier challenge in Elsenborn (bij -20°C !), afgezwaaid eind november 1988 , was zeeer blij dat die miserie gedaan was en daarna 4 dagen aan een stuk gefeest ! etc.. dikke kak dus zo’n legerdienst. Ik heb wel leren kuisen in het leger, en mentaal herstel daarna was ook goed voor een paar maanden….

    Like

Wat denk je?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.